Terug naar overzicht

6 tips voor het organiseren van een middeleeuws feest

De middeleeuwen spreken tot de verbeelding. Dat maakt het thema ontzettend leuk voor een feest of evenement. Zowel voor bezoekers of gasten als voor jou als organisator. Maar hoe organiseer je nu zo’n themafeest? Hoe maak je van een middeleeuws feest een succes? Daar gaan deze 6 tips je wel bij helpen. Zeker weten.

  1. Kies een subthema

En met een subthema bedoelen we een thema binnen het thema middeleeuwen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor iets als ‘Ridders & jonkvrouwen’, maar ook voor een dorpsfestival met kraampjes of voor middeleeuws feest met als hoogtepunt een koninklijk banket in een karakteristieke setting. Zo’n subthema is handig, want dat helpt je bij het bepalen van passende decoratie, kostuums en activiteiten (daarover lees je hieronder meer). 

  1. Zorg voor authentieke decoratie

Je kunt natuurlijk een oude boerderij of historisch kasteel afhuren, maar dat loopt al snel in de papieren. Gelukkig kun je ook gewoon je feestruimte inrichten met middeleeuwse decoratie. Met slimme decoraties als decordoeken, banieren en een kasteelpoort creëer je al snel een echte middeleeuwse sfeer. En het wordt nog beter als je er vervolgens ook nogwat houten meubels, kraampjes en (wand)tapijten aan toevoegt. 

  1. Serveer een middeleeuws banket

De catering. Ook niet onbelangrijk als je een middeleeuws feest of evenement organiseert. Overweeg voor het eten en drinken dan eens een middeleeuws banket. Vooraf kun je soep of bouillon serveren met een broodje paté. Als hoofdgerecht gegrild vlees (of wild!) en wat geroosterde groenten voor erbij. Lekker met een kaasplankje of taart als toetje. Bier, ales, wijn en natuurlijk een glas mede doen het goed erbij als drank. 

  1. Speel bijpassende muziek

Bij het thema middeleeuwen kom je natuurlijk niet weg met een dj en wat discolampen. Voor de ultieme experience ruil je die bonkende beats in voor de typische van een harp, doedelzak of luit. Er zijn genoeg medieval bands te vinden die je event van de juiste muziek kunnen voorzien, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een Spotify playlistje opzetten. Wel even het boxje goed verstoppen dan! 

  1. Plan thema-activiteiten

De hele avond een beetje rondlopen en kletsen is natuurlijk helemaal prima. Maar het is ook een goed idee om wat activiteiten te organiseren. Dat zorgt voor extra betrokkenheid en sociale interactie, waardoor je event nog nét even wat beter wordt ervaren. Bij een middeleeuws feest kun je dan denken aan boogschieten, een bal met danswedstrijd of aan een riddertoernooi. Kun je misschien zelfs wel een evenement omheen organiseren! 

  1. Verstuur een thema-uitnodiging

Alles geregeld? Dan is het tijd om de uitnodigingen te versturen. Ridders, jonkvrouwen en andere personages uit de middeleeuwen hadden in die tijd nog geen iPhone met WhatsApp, dus je zal toch echt even aan de slag moeten om een ouderwets papieren uitnodiging te maken. Een perkamentrol met echte zegelstempel is misschien even wat werk, maar je scoort er als organisator ook flink wat bonuspunten mee. Bovendien zijn je gasten dan meteen in de juiste stemming!

Don’t forget the details!

Succes zit ‘m in de details. Een middeleeuws feest maak je daarom compleet met de juiste accessoires. Ga bijvoorbeeld voor oude kaarsenhouders om voor de perfecte verlichting te zorgen. Maar ook hier en daar wat houten wijnvaten, rieten manden of een decoratief wagenwiel dragen bij aan een extra sfeervol decor. En je kunt bijvoorbeeld ook een schandpaal huren voor de verliezers van die thema-activiteit!

Ook een middeleeuws feest organiseren?

Zo. Hopelijk heb je nu genoeg ideeën voor een middeleeuws feest. En anders kun je je hier laten inspireren door standbeelden van ridders in harnas, kasteelpoorten en andere versieringen. Met de verhuur van decoratie en accessoires helpen we je namelijk graag jouw locatie om te toveren tot een echt middeleeuws kasteel. Ook geschikt voor een renaissance party!


middeleeuws feest